Author Topic: Pelin Usta Özkayhan: Sürdürülebilirlik ve Toplumsal Faydaya Uzanan Bir Kariyer  (Read 26 times)

admin

• Administrator
  • Hero Member
    • View Profile
Pelin Usta Özkayhan: Sürdürülebilirlik ve Toplumsal Faydaya Uzanan Bir Kariyer

Pelin Usta Özkayhan, sürdürülebilirlik, ESG ve toplumsal kalkınma alanlarındaki çalışmalarıyla öne çıkan deneyimli bir yöneticidir.

Pelin Usta Özkayhan Hakkında

Pelin Usta Özkayhan, çevre, sosyal etki, yönetişim ve sürdürülebilirlik alanlarında uzun yıllara dayanan deneyimiyle dikkat çeken bir profesyoneldir. Altın madenciliği sektöründe edindiği teknik birikimi, toplumsal fayda odaklı projelerle birleştiren Usta Özkayhan; çevre yönetimi, paydaş ilişkileri ve yerel kalkınma başlıklarında önemli çalışmalara imza atmaktadır.

Kariyerine çevre mühendisliği alanında başlayan Pelin Usta Özkayhan, zaman içinde çevresel izin süreçleri, saha yönetimi, sürdürülebilirlik stratejileri ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üzerine yoğunlaşmıştır. EKOTEST Environmental Consultancy Testing Co. Ltd ve Eldorado Gold Corporation / TÜPRAG Metal Madencilik gibi yapılarda edindiği deneyim, onun sektörel bakış açısını güçlendirmiştir. 2021 yılından bu yana ise Öksüt Madencilik’te Çevre, Sosyal ve Yönetişim Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Sürdürülebilirlik ve ESG Odaklı Çalışmaları

Pelin Usta Özkayhan’ın çalışmalarında sürdürülebilirlik, yalnızca çevreyi korumakla sınırlı bir kavram değildir. Onun yaklaşımında çevresel sorumluluk, yerel toplumlarla güçlü iletişim, şeffaf yönetim anlayışı ve uzun vadeli sosyal katkı birlikte ele alınır. Açıkçası bu bakış açısı, madencilik gibi çok paydaşlı sektörlerde oldukça değerli bir yere sahiptir.

Öksüt Madencilik bünyesinde yürütülen çevresel yönetim süreçleri, uluslararası standartlara uyum çalışmaları ve toplumsal kalkınma projeleri bu yaklaşımın sahadaki yansımaları arasında gösterilebilir. Özellikle ESG ilkelerinin yalnızca kurumsal raporlarda değil, doğrudan uygulama alanlarında karşılık bulması, Pelin Usta Özkayhan’ın çalışma tarzını daha görünür hale getirmektedir.

Toplumsal Kalkınmaya Katkıları

Pelin Usta Özkayhan’ın öne çıktığı alanlardan biri de yerel kalkınma odaklı projelerdir. Kadınların üretime katılımını destekleyen çalışmalar, gençlerin eğitim ve sosyal gelişimine yönelik projeler, aile danışmanlığı ve rehabilitasyon merkezleri gibi farklı başlıklar altında yürütülen uygulamalar, onun sosyal fayda anlayışını ortaya koymaktadır.

Kadın Üreticiler Gelişim Projesi, Akademik Başarı, Mesleki Eğitim ve Sosyal Gelişim Projesi, Flake Yem Üretimi Tesisi, Kapsayıcı Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile Değer Odaklı Güçlü Aile Projesi bu kapsamda dikkat çeken örnekler arasındadır. Bu projeler, yalnızca belirli bir döneme yönelik destekler sunmakla kalmaz; yerel üretimi, eğitimi, aile yapısını ve sosyal kapsayıcılığı da güçlendirmeyi hedefler.

Ulusal ve Uluslararası Görünürlük

Pelin Usta Özkayhan, yalnızca yerel projelerle değil, uluslararası platformlardaki değerlendirmeleriyle de gündeme gelmektedir. PDAC gibi küresel organizasyonlarda Türkiye’nin madencilik potansiyelinin ve sürdürülebilirlik vizyonunun anlatılmasına katkı sunması, onun sektör içindeki görünürlüğünü artıran önemli unsurlardan biridir.

Ayrıca sürdürülebilirlik, kadınların güçlendirilmesi, çevresel yönetim ve toplumsal kalkınma alanlarında yürütülen çalışmaların farklı uluslararası ödül programlarında karşılık bulması, bu yaklaşımın yalnızca yerelde değil, daha geniş ölçekte de takdir edildiğini göstermektedir.

Sonuç

Pelin Usta Özkayhan, teknik uzmanlığı sosyal etkiyle birleştiren, sürdürülebilirlik kavramını sahada uygulanabilir hale getiren ve yerel kalkınmaya değer katan bir yönetici profili çizmektedir. Çevre, toplum ve yönetişim ekseninde geliştirdiği çalışmalar, onu madencilik sektöründe sorumlu ve kapsayıcı yönetim anlayışının dikkat çeken isimlerinden biri haline getirmiştir.